Som taget ud af et eventyr – Genforenings Pop-Up i Haderslev
Følger man Historie Haderslevs Facebook side, vil man i sommers have bemærket en lang række fotos af glade, barnlige sjæle klædt ud som soldater. Ikke bevæbnet med sabler som i Fyrtøjet, men med geværer og tornystre. Det lyder næsten som indledningen i H.C. Andersens eventyr. Og i bedste H.C. Andersens stil gik vi så gruelig meget ondt igennem, da en global epidemi spændte ben for fejringen af 100-året for Genforeningen, men det endte alligevel lykkeligt, da besøgstallet for Historie Haderslevs POP-UP udstillinger skulle opgøres.
Eventyrlige 5.000 besøgende; lokale borgere, skoleklasser og turister fra nær og fjern lagde vejen forbi vores to POP-UP udstillinger i Det gamle Rådhus og Apokergade 11 i perioden 18. januar til 29. august afbrudt af coronaen.
Det var vigtigt for Historie Haderslev, at besøgende – såvel voksne som børn – skulle føle sig velkomne og medinddrages i vores to POP-UP udstillinger for at mærke historiens vingesus.
Det gamle Rådhus var her det skete for godt 100 år siden, da borgere, der opfyldte de fire kriterier og tilhørte området omkring Lavgade, skulle afgive deres livs stemme. Lokationen kunne ikke være mere autentisk og velvalgt, da POP-UP udstillingen Familiens Valg – Tre familier i Haderslev 1920 skulle fortælle om tre lokale familier, der stemte forskelligt. I Adolpsens stue kunne man slænge sig i sofaen, lægge sig på divanseren i et arbejderhjem eller besøge den tyske læge.
Apotekergade 11 dannede rammerne for næste POP-UP udstilling. Lige midt i gågaden overfor et andet yndet turistmål Haderslev Domkirke, nåede vi også ud ud til turisterne, der i rigt mål besøgte os. Denne POP-UP udstilling Jenserne kommer omhandlede foråret 1920 og tiden efter afstemningen, da et fransk specialkorps skulle opretholde ro og orden til det atter blev muligt for de danske soldater at vende tilbage. Børn og barnlige sjæle kunne prøve uniformer, og der var indrettet en tegnestue for de mindste, mens forældre eller bedsteforældre gik rundt i udstillingen.
Ind til 19. oktober 2020 kan man i øvrigt besøge vandreudstillingen Møder i Grænselandet i Von Oberbergs Hus. I udstillingen behandler kunstnerne og forfattere det særlige omkring grænseregionen ved at arbejde frit med temaet ”genforening”.
Med den store opbakning Historie Haderslev har nydt godt af, er vi parate til nye eventyr. Fyldt op af successen. Det er ganske vist.
Fakta:
Samlet besøgstal til d.d. 5045 besøgende – heraf 388 skoleelever.
Der var 11 skoleklasser, der desværre ikke kom til udstillingen i Lavgade grundet Covid19.