Gustav Schröder udstilling

 

Udstilling om kaptajn Gustav Schröder

Fra den 21. september til den 11. november kan du i von Oberbergs Hus opleve særudstillingen om den tyske kaptajn Gustav Schröder, der var født og opvokset i Haderslev. Gustav Schröder stak til søs som 16 årig og blev som voksen ansat i det tyske firma Hamburg-Amerika-Linie (Hapag), hvor han sejlede de store krydstogtskibe. I 1939 får Gustav Schröder til opgave at sejle 937 jødiske passagerer til Amerika. De anser det for deres eneste flugtmulighed fra det nazistiske Tyskland men opdager langsomt, at det ikke var planen. Disse passagerer skulle i stedet opfattes som udstødte for at overbevise verden om, at når hele verden nægter at modtage jøder, kan ingen bebrejde Tyskland for deres skæbne. Da skibet ligger ud for Floridas kyst, må passagererne erkende, at USA afviser dem, og kaptajnen ser ingen anden udvej end at returnere til Europa, hvor enkelte lande har accepteret en andel af de jødiske passagerer som flygtninge.

Den pensionerede kaptajn Gustav Schröder blev anerkendt som helt for at hjælpe flere hundrede jøder i sikkerhed. Derfor modtog han i 1957 Forbundsrepublikkens Fortjenstorden (Bundesverdienstkreuz am Bande) for god tjeneste for sit land og redning af flygtninge. I marts 1993 ærede Yad Vashem Gustav Schröder med titlen “Righteous Among the Nations”(Den retfærdige blandt nationerne) på vegne af staten Israel.

Særudstillingen i Slotsgade 22 handler om Gustav Schröders liv, og om den skæbnevangre sejltur med de 937 jøder. Udstillingen kan opleves fra 21. september til 11. november fra kl. 12-16 alle dage undtagen mandag. 

❮ Tilbage til nyhedsarkiv